Étrend és mozgás kéz a kézben


Mogyorósi Dóra dietetikus szakértőnk cikke:


Étrend és mozgás kéz a kézben


A túlsúly problémájának oka rendkívül összetett. Ezek közül jó párat ismerünk már: genetikai hajlam, nem megfelelő mennyiségű fizikai aktivitás, szükségleten felüli extra energiabevitel, túlzott szénhidrátbevitel (finomított szénhidrátok), valamint társadalmi és gazdasági hatások is hozzájárulhatnak az elhízás kialakulásához. A legfrissebb kutatások még a beleinkben élő jó és rossz baktériumoknak is kitüntetett szerepet tulajdonítanak a testsúlyunk alakulásában. Ezek a miniatűr élőlények képesek befolyásolni ételpreferenciáinkat, vagyis, hogy melyik ételeket kívánjuk és fogyasztjuk előszeretettel, melyeket pedig kevésbé. 

Szóval számos tényező alakíthatja a testsúlyunkat életünk során, ami azonban a nem öröklődő okok közül a két legfontosabb: a táplálkozásunk és az életmódbeli szokásaink. Ezek azok a területek, ahol kellő tájékozottsággal képesek vagyunk saját kezünkbe venni az irányítást

A táplálkozás tekintetében a negatív energiaegyensúly nem elegendő. A megnövekedett energialeadás (több edzés) és a csökkent energiabevitel (alacsony kalória- és zsírbevitel, koplalás, stb.) önmagában a testsúly csökkentésben csak rövidtávú sikert hoz. Azok a fogyókúrák, amelyek kevesebb, mint 1200 kcal napi energiabevitelre épülnek, hosszútávon csökkentik az alapanyagcserét (későbbi jojo-effektus okozója lehet). A fogyókúra mozgásprogram nélkül, víz-és izomvesztés mellett ugyan lassú zsírfogyást is eredményez, azonban az izomvesztéssel a szervezet nyugalmi energialeadása is csökken.

Hosszútávon a testsúly csökkentés mozgás nélkül nem eredményes, azonban a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás nélkül önmagában ez sem elegendő. 


Az atlétika pályán 4 kör (1,6 km) lefutása kb. 100 kcal energia leadásába
kerül egy átlagos testalkatú embernek. 0,5 kg zsír pedig cc. 3500 kcal
energiafelhasználás esetén ég el.
Egy gyors fejszámolás után az eredmény:
a fél kg tiszta zsírvesztéshez 35 x 1,6km-t, azaz 56 km-t kéne lefutni.


Ez nem kevés munka! 


Nagyon fontos tehát a táplálkozás-mozgás "nyerő párosát" együttesen alkalmazni, és mindennapi életünk részévé varázsolni. A fizikai aktivitást vizsgáló tanulmányok a mindennapos fizikai aktivitás növelését javasolják. Jelige: 'Napi 1- szer izzadjunk meg!' :)

Az elhízás elleni hatékony küzdelem részét képezi a megfelelő izomerősítés, ezért mindenképpen érdemes tudatosan figyelni rá. Közepes intenzitású izom- és állóképesség erősítő edzésformák heti 2-3 alkalommal igen előnyösek lehetnek a fogyás hatékonyságának növelésére és a fitt forma kialakítására.