Dr. Gógl Álmos sportorvos 

A Hoop láz® tréninget bátran ajánlom minden lelkes amatőr és profi sportoló számára. Amennyiben a cél a fogyás, testformálás vagy éppen a szép tartás, tónusos izom elérése, mindenképpen érdemes kipróbálni a Hoop láz® tréninget.

Sportolóknak és egyéb sporttevékenységet aktívan űzőknek, mint kiegészítő mozgásformaként javaslom a program elvégzését.
Pozitív hatásai között sorolhatjuk fel, hogy hatással van a gerinc-, alhas-, fenékizomzatra, szép egyenes tartást ad, javítja az egyensúlyt, erősíti a szalagokat, szabályozza a vérnyomást, segít az inkontinencia megelőzésében, javítja az izmok állapotát. Ezen túlmenően segít megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, valamint a cukorbetegség kialakulását.


Aktív felhasználás előtt  a felhasználó kezelőorvosával történő konzultációja javasolt!

1. Fontos, hogy a fokozatosság elve szerint szoktassuk hozzá testünket a Hoop láz® tréninghez!
2. Kövessük a tréning által megadott 30 perces programot.
3. Azok számára, akik korábban nem űztek sporttevékenységet, az első szakaszban 5-5 perc is bőségesen elég. Ilyen esetben a karika fent tartását gyakorol hatjuk, hatékonyan megmozgatva a derék-, alhas- és fenékizmokat.
4. A maximum javasolt edzésidő 40 perc.
5. Kezdőknek és haladóknak is előtte 10 perc bemelegítés, utána 10 perc nyújtást végezzünk el minden edzés alkalmával. A tréning ennek megfelelően van felépítve, a videók között megtalálható bemelegítés és nyújtás is.


Ellenjavallatok:
- Terhesség esetén
- Sport eltiltása esetén
- Vese átültetés, implantátumok, csípőprotézis esetén
- Gyerekeknek nem javasolt ez a fajta mozgásforma
- Gerinc bántalmak (csigolyák között elváltozást okozhat és rosszabbodhat egy egyébként is sérült csigolya esetén)
- Csípő ízületi bántalmak (a körkörös csípőmozgás nem ajánlott a csípőbántalmakban szenvedőknek)
- Térd ízületi bántalmak, térdfájdalom (a körkörös mozgással nem terhelhetjük a sérült térdet)
- Derékfájdalmak
- Magas vérnyomás, véralvadás gátló szedése
- Vese elégtelenség
- Mozgáskoordinációs problémák esetén
- Csontritkulás estén nem javasoljuk a hulahopp karika használatát.

- Daganatos megbetegedés (jóindulatú, rosszindulatú, ciszta)- Heveny sérülés esetén- Mélyvénás trombózis esetén- Friss törés, zúzódás, rándulás, ficam esetén - Heveny gyulladás, fertőzés, láz esetén- Vesekő, epekő, hólyagkő esetén- Pacemaker esetén- Ismeretlen eredetű duzzanatoknál és fájdalmaknál- Bármely eredetű heveny gerinc és hátfájás, sérülés, műtét, sérv esetén-Bármely eredetű és természetű szívpanasz esetén- Epilepszia esetén- Bizonyos fizikai rendellenességek esetén- Fogyatékosság esetén

Ha a terhesség utáni időszakban kezdené el a Hoop láz® tréninget, előtte egyeztessen kezelőorvosával, hogy mi Önnek az ideális kezdési időpont.
Külön kiemelném orvosként, hogy a karika által okozott véraláfutás teljes mértékben ártalmatlan, itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Hoop láz® tréning speciális karikája egy habszivaccsal bevont, kíméletes anyagú karika, így a sérüléseket a minimálisra csökkenthetjük.


Kiegészítés:
Pályafutásom során gyakran találkozom olyan kérdésekkel, amelyek az esetleges sérüléseket érintik. Orvosként kijelenthetem, hogy minden sportban megjelenhetnek a sport ártalmak, amelyek helytelen technika vagy túlzásba vitt sportolás esetén alakulnak ki. A Hoop láz® tréning kapcsán felmerülő két kérdés:
Véraláfutás és csonthártya sérülés:
Tehát újra megerősítem, hogy a Hoop láz® tréning kezdeti időszakában előfordulhat, hogy véraláfutás jelenik meg a testen. A véraláfutás enyhe felületi sérülés, ami a bőr alatti hajszálerek enyhe bevérzése miatt alakul ki.
A Hoop láz® tréning hulahopp karikája egy szivaccsal bevont karika, amely helyes használat esetén nem üt, hanem körkörösen hatjva nyomást mér testünkre. Ha a karika használata közben ütést érzünk, akkor keressük meg használat közben a helyes pozíciót, ami után a kellemetlen érzés elmúlik.
A Hoop láz® tréning által felépített programot követve biztonsággal formálhatjuk testünket. Amennyiben mégis kialakult enyhe véraláfutás, akkor várjuk meg, amíg felszívódik, ehhez használhatunk fekete nadálytő krémet is.

Bármely felmerülő további kérdés esetén, szeretettel várjuk ezen a linken, vagy az info@hooplaz.hu email címen üzeneteiket.

Versenyre jelentkezés / sportorvosi bejelentkezés:  +36-70-296-1010

Sportorvosi vizsgálat díja, érvényessége:  18 év felett: 2000 Ft / 1 év 

A vizsgálatot a MOM Szent Magdolna magánkórházban végezzük, előzetes bejelentkezés alapján.

A vizsgálatra kérjük a kérdőívet kitöltve bemutatni: